Az Inspired Blog olvasóinak bizonyára ismerősen cseng már az olasz fotóművész, Gabriele Galimberti neve, aki az egyik legnépszerűbb bejegyzésünkben lévő "Toy stories" fotósorozatot készítette, különböző kisgyerekeket lencsevégre kapva kedvenc játékukkal.
Legújabb projektje a családok idősebb tagjait veszi górcső alá, főszerepben ugyanis ezúttal a nagymamák és az ő kedvenc hazai főztjük szerepel. Akárcsak a "Gyerekek alvóhelyei a világ minden tájáról" fotósorozatnál, ennél a galériánál is hihetetlen különbségeket fedezhet fel az ember, ha lelkiismeretesen végignézi a képeket. Mennyire jellemző egy-egy országra, kultúrára vagy földrajzi területre egy adott étel, micsoda társadalmi vagy épp gazdasági különbségek vannak család és család között.
Gabriele a "Delicatessen with love" (Csemege szeretettel) c. sorozatához 58 országból választott ki fotóalanyokat, akiknek a portréképe mellé párosította az elkészült étkeket is. A fotós elmondása szerint az ötletet tulajdonképpen saját nagymamája szolgáltatta, aki zamatos raviolival búcsúztatta az egyik világjáró utazása előtt és aggódva kérdezte tőle, hogy ugyan mit fog enni, amíg távol lesz. Ekkor Gabriele csak annyit válaszolt, hogy sok más nagymama is van a világon, akik biztosan hasonlóan jó szakácsok, mint ő. Majd biztosította saját nagymamáját afelől, hogy meg fogja kérni őket, hogy főzzenek neki és ezt meg is fogja örökíteni a nagyinak, hogy ne kelljen aggódnia.
01. Etiópia, Addisz-Abeba (Bisrat Melake, 60) - Etióp kenyér curryvel és zöldségekkel
02. Egyiptom, Kairó (Fifi Makhmer, 62) - Tészta, rizs és hüvelyesekből készült pite
03. Argentína, Mendoza (Isolina Perez De Vargas, 83) - Vegyes hústál
04. Kenya, Oltepessi (Normita Sambu Arap, 65) - Polenta fehér kukoricából zöldségekkel és kecskével
05. Marokkó (Fatma Bahkach, 59 ) - Serpenyőben sült kenyér
06. Bolívia, La Paz (Julia Enaigua, 71) - Zöldségek és sajt leves
07. Marokkó, Massa (Eija Bankach, 62) - Csirke tajine
08. Kanada, Whitehorse (Kathy O’Donovan, 64) - Az éjféli nap bölénye
09. Törökország, Isztambul (Ayten Okgu, 76) - Hússal és zöldségekkel töltött padlizsán
10. Svédország, Stockholm (Brigitta Fransson, 70) - Hideg lazactál zöldségekkel
11. Algéria, Timimoun (Lebgaa Fanana, 42) - Csirkecomb kuszkusszal és zöldségekkel
12. Brazília, Rio de Janiero (Ana Lucia Souza Pascoal, 53) - Friss és füstölt húsokkal egybefőzött feketebab, rizzsel, pirított farofával
13. Zimbabwe, Victoria Falls (Flatar Ncube, 52) - Fehér kukoricaliszt és mogyoróvajban főtt tök levelek
14. Zanzibar, Bububu (Miraji Mussa Kheir, 56) - Rizs, hal és zöldség zöld mangó mártással
15. Lettország, Kekava (Inara Runtule, 68) - Hering krumplival és túróval
16. India, Mumbai (Grace Estibero, 82) - Csirke vindaloo
17. Kína, Chongqing (Pan Guang Mei, 62) - Kétszer főtt sertés zöldségekkel
18. Malawi, Mchinji (Regina Lifumbo, 53) - Hernyó paradicsomos mártásban
19. Libanon, Bejrút (Wadad Achi, 66) - Rizs és lencse krém
20. Kajmán-szigetek (Maria Luz Fedric, 53) - Zöld leguán rizzsel és babbal
21. Haiti, Saint-Jean du Sud (Serette Charles, 63) - Kagyló kreol mártásban
22. Fülöp-szigetek, El nido (Carmen Alora, 70) - Cápa kókuszlevesben
23. Spanyolország, Madrid (Carmina Fernandez, 73) - Bárány belsőségek rizzsel
24. Örményország, Alaverdi (Jenya Shalikashuili, 58) - Szőlőlevélbe tekert marhahús rizzsel
25. Thaiföld, Bangkok (Boonlom Thongpor, 69) - Töltött omlett
26. Grúzia, Tbiliszi (Natalie Bakradze, 60) - Sertés- és marhahúsgombócok
27. Izland, Reykjavik (Valagerdur Olafsdottir, 63) - Bárány zöldséglevessel
28. Norvégia, Bergen (Synnove Rasmussen, 77) - Izlandi bika zöldséglevessel
29. A fotós nagymamája: Olaszország, Castiglion Fiorentino (Marisa Batini, 80) - Mángold és ricotta ravioli húsmártással
Fényképek: gabrielegalimberti.com