Hirdetés

space_for_rent_270.png

Testvér blogunk

ca_testverblog4.png

Címkék

Adrenalin (3) Afrika (2) Állatok (17) Anglia (1) Autó (1) Barátság (4) Barlang (3) Belgium (2) Best of (5) Beteg (1) Brazília (1) Budapest (1) Család (3) Dánia (1) Design (1) Designer (3) Dubai (1) Elgondolkodtató (4) Emberek (10) Építészet (19) Esküvő (3) Étel (4) Évről-Évre (3) Extrém (10) Facebook (1) Fantázia (1) Fekete-Fehér (8) Fénykép (14) Fényképészet (37) Férfiak (1) Festészet (2) Festmény (2) Fesztivál (4) Film (2) Fotósorozat (8) Franciaország (3) Furcsa (1) Futball (1) Gif (2) Goldenblog (1) Google (3) Gyerekek (20) Hajó (1) Halloween (2) Hawaii (1) Hegy (1) Híd (3) Híres ember (11) Híres esemény (1) Hobbi (1) Hobby (1) Hollandia (3) Hollywood (1) Hongkong (1) Hotel (2) Igaz történet (4) Illegális (1) Illusztráció (1) Illúzió (2) India (1) Inspired (2) Instagram (4) Internet (1) Iroda (2) Izrael (2) Japán (4) Jelmez (1) Kanada (1) Karácsony (1) Karikatúra (1) Kártya (1) Katasztrófa (4) Kiállítás (2) Kína (3) Kívánság (1) Komoly téma (3) Könyv (1) Közlekedés (2) Kreatív (7) Különleges (1) Kultúra (9) Kutatás (1) Lakberendezés (5) Lego (1) LEGO (1) Luxus (5) Magyarország (3) Makett (2) Megható (1) Megrázó (1) Mém (2) Mese (1) Minimal (1) Művészet (25) Nagyvárosok (1) NatGeo (3) Németország (1) New York (5) Nők (1) Olaszország (3) Oroszország (2) Őrült (2) Pályázat (2) Párizs (2) Peking (1) Pénz (1) Perspektíva (1) Photoshop (4) Portré (8) Portugália (1) Prank (1) Rajz (1) Red Bull (1) Rekord (3) Repülőgép (1) Romantika (1) San Francisco (1) Sport (4) Stockholm (1) Streetart (1) Svédország (3) Szerzetes (1) Színfalak mögött (2) Szingapúr (1) Szobrászat (1) Szórakozás (4) Születésnap (1) Szuperhős (1) Találmány (2) Társadalom (7) Technika (5) Tél (2) Tények (1) Térkép (1) Természet (12) Testvér (1) Tibet (1) Top5 (1) Történelem (7) Trend (1) Tudomány (2) Túra (1) Ünnep (2) USA (16) Utazás (10) Vallás (1) Válogatás (22) Valóság (1) Vásárlás (1) Verseny (3) Vicces (9) Világűr (2) Virág (1) Viral (1) Víz (1) Vulkán (1) World Press Photo (1) Zene (2) Zseni (1) Címkefelhő

Gyerekek életveszélyes kalandjai iskolába menet

2013.03.26. 06:55 Akos Moldvan

Az otthon és az iskola közötti távolság legkockázatosabb része egy átlagos szülőnek és gyermekének talán az, hogy figyelmesen menjen át az úton, amikor a buszhoz siet. Vannak azonban országok, ahol igazi túlélőtúra már az is, hogy egyáltalán eljusson a csemete az osztályterembe. A kisiskolások mindennapjainak része, hogy egy sziklafalba vájt szűk ösvényen, vagy épp egy rozoga hídon keljenek át, hogy aztán a tudást magukba szippantva térhessenek haza ugyanilyen megpróbáltatások teljesítése után.

1. Pintu Gabang, Szumátra, Indonézia
Egy Batu Busuk nevű kisfaluból nagyjából 20 kisdiák kel át minden nap egy folyó felett 9 méter magasan kifeszített drótkötélen, hogy aztán további 11 kilométert sétálva az erdőben elérjék iskolájukat Pintu Gabangban. Korábban egy függőhíd ívelt át a folyón, ám két éve egy komoly viharban megsemmisült, így csak annak maradványait tudják használni.

2-1.jpg

2-2.jpg

2. Bijie, Kína
Délnyugat-Kínában, Guizhou tartományban a gyerekek egy 0,5 méter széles úton barangolnak a Banpo Általános Iskolába minden nap. A 40 éve készült ösvényen való átkelés így is nagyjából 2 órát vesz el a napjukból. A gyerekek szüleinek nyugtalanságát az igazgató XU Liangfan csillapítja, aki minden nap kíséri a 49 fős osztály összes tagját a rendhagyó kalandtúrán.

1-1.jpg

1-2.jpg

3. Sanghiang Tanjung, Jáva, Indonézia
Indonéziában található Sanghiang Tanjung. Az itt élő gyerekek a Ciberang folyó "rossz oldalára" születtek, mivel az iskola a túlparton található. Egy biztonságos híd 30 percnyi sétára található, de a kicsik ahelyett gyakran egy jóval veszélyesebb utat választanak, egy elöregedett veszélyes függőhidat. Indonézia legnagyobb acélgyártója, a PT Krakatau azonban kormányzati támogatással úgy néz ki, hogy hamarosan egy biztonságosan használható híddal lepi meg az itt élőket.

3-1.jpg

3-2.jpg

3-3.jpg

3-4.jpg

4. Plempungan, Jáva, Indonézia
Szintén Indonéziában található a Suro és Plempungan falvakat összekötő vízvezeték, melyet rövidítés céljából kiegészítettek egy összetákolt "járdával" is, annak ellenére, hogy a szerkezet nem erre lett tervezve. A hat kilométeres kerülőnél viszont még ez is jobb a helyiek szerint.

4-1.jpg

4-2.jpg

4-3.jpg

5. Rizal, Fülöp-szigetek
A Fülöp-szigeteken, Rizal tartományban a diákoknak egy felfújt gumiabroncsot kell felhasználniuk ahhoz, hogy átkeljenek a folyón iskolába menet. Az út összességében nagyjából egy órát vesz igénybe, de ha a folyó vize túlságosan felduzzad gyakran rokonoknál vagy menedékhelyeken kell meghúzniuk magukat, ha nem akarják kihagyni a tanítási napokat. A helyi közösség már benyújtott egy petíciót a kormánynak, hogy egy függőhíddal könnyítsék meg számukra a gyorsabb és biztonságosabb átkelést.

5-1.jpg

5-2.jpg

5-3.jpg

5-4.jpg

6. Trong Hoa, Vietnám
A filippínó gyerekeknek legalább traktorgumira telik, a képeken lévő vietnámi diákok azonban kevésbé szerencsések. Több tucat fiatal úszik át naponta kétszer a folyón, hogy eljusson a Trong Hoaban található iskolába. Annak érdekében, hogy a ruhájuk és a tankönyveik ne ázzanak el, nagy műanyag zsákokba bugyolálják azokat. A műanyag zsákok arra is jók, hogy a 15 méter széles és 20 méter mély folyón való átkeléskor a felszínen tartsák őket.

6-1.jpg

7. Nepál
Nepálban nem ritkák a lenti képeken látható "drótkötélpályák". Nálunk ilyenekkel csak extrém kalandparkokban találkozik az ember, az ottani diákoknak azonban ez a mindennapos közlekedési útvonaluk hevederek és biztonsági karabinerek nélkül persze. Sajnos emiatt rengeteg baleset történt az útóbbi évtizedekben, így a kormány ígéretet tett biztonságos hidak építésére a tartományban.

7-1.jpg

8. Kolumbia
Kolumbiában is előfordulnak a Nepálhoz hasonló drótkötélpályák, ahol nem ritkán 80 kilométer/órával suhannak át a diákok a Rio Negro folyó felett mintegy 400 méter magasan. A Bogotától 65 kilométerre lévő települések az esőerdő mélyén találhatóak és csak ez a 800 méteres drótkötélpálya az egyetlen lehetőség az iskolába való lejutáshoz. A képet Christoph Otto készítette, melyen Daisy Mora és öccse, az 5 éves Jasmid (ő a zsákban gubbaszt épp) száguld éppen a suli felé. A menetidő nagyjából 1 perc és míg itthon örülnénk egy ilyen féktelen száguldásnak egy kalandparkban, addig az ottani helyzet inkább elszomorító és elgondolkodtató sajnos.

8-1.jpg

9. Pili, Kína
A kínai Piliben mintegy 80 gyermek tanul bentlakásos iskolában, az év végén azonban otthonukhoz, Hszcsiang-Ujgurba egy 200 kilométer hosszú erőltetett menet vezet. Útközben 4 folyót kell keresztezniük és több rozoga hídon is át kell kelniük. A rettenetes távot több, mint 2 nap alatt teszik meg.

9-1.jpg

9-2.jpg

9-3.jpg

9-4.jpg

10. Shuafat, Izrael
Az utolsó képet a Reuters fotósa Ammar Awad készítette 2010-ben Jeruzsálem közelében, Shuafatban. Az izraeliek és palesztinok állandó csatározása nem tántorította el a képen látható kislányt attól, hogy a körülötte lévő erőszak ellenére elmenjen az iskolába.

10-1.jpg

A fenti képsorok után azt hiszem érdemes belegondolni egy picit, hogy jogosan háborogtunk-e néha, hogy "nincs kedvünk iskolába menni".

Források: Telegraph, Dailymail, Guardian, Reuters

 

Inspired Blog FacebookLike, ha tetszett!.png

komment hozzászólás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.